• img1
  • img2
  • img3
  • img5
  • img4

Ιστορικό Σχολείου

 

Το Νηπιαγωγείο Κισσόνεργας, με βάση το σχολικό μητρώο, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1979.Τότε υπουργός Παιδείας  ήταν ο κ. Χρυσόστομος Σοφιανός και είχε εξαγγείλει τη δημιουργία 30 τάξεων προσχολικής αγωγής. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και το Νηπιαγωγείο Κισσόνεργας.

Το Νηπιαγωγείο Κισσόνεργας λειτούργησε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1979.

Τον Σεπτέμβριο είχαν γίνει ταχύρρυθμα μαθήματα εκπαίδευσης κάποιων Δασκάλων Δημοτικής,  για να δουλέψουν ως Νηπιαγωγοί. Μια από αυτές τις δασκάλες ήταν η δασκάλα κ. Τασούλα Τοουλιά, η οποία  ήταν η πρώτη δασκάλα που εργάστηκε στο Νηπιαγωγείο Κισσόνεργας.

 Ο χώρος στον οποίο στεγάστηκε το  Νηπιαγωγείο αρχικά αποτελούσε ένα πρώην ξενώνα προσφύγων. Ήταν μια στενόμακρη αίθουσα, με στέγη αμίαντου. Οι συνθήκες ήταν αρκετά δύσκολες, υπήρχαν αρκετά κτιριακά προβλήματα και ελλείψεις. Το τότε Κοινοτικό Συμβούλιο περιέφραξε τον χώρο και τοποθέτησε κούνιες και τσουλήθρα στον περίβολο.

Παρόλα τα λιγοστά μέσα  και τις δύσκολες συνθήκες, επιτελείτο ένα αρκετά αξιόλογο έργο. Το νηπιαγωγείο λειτουργούσε αρχικά με ένα τμήμα. Το προσωπικό αποτελείτο από μια δασκάλα και μια σχολική βοηθό. Ο αριθμός των παιδιών έφτανε τους 30 μαθητές/τριες. Τα παιδιά ήταν μικτών ηλικιών από 3,5 μέχρι 5,5 χρονών. Σύμφωνα με πληροφορίες το νηπιαγωγείο ίσως  λειτουργούσε και ως περιφερειακό αφού φοιτούσαν εκεί και παιδιά από το χωριό Ακουρσός.

Το κτίριο που στεγαζόταν αρχικά το νηπιαγωγείο δεν υπάρχει πλέον. Βρισκόταν στον σημερινό χώρο στάθμευσης του Κοινοτικού Συμβουλίου Κισσόνεργας, πλησίον του πάρκου και του γηπέδου.

Το νηπιαγωγείο αυτό λειτούργησε στον συγκεκριμένο χώρο για μια δεκαετία από το 1979 μέχρι τον Γενάρη του 1991.Οι εκπαιδευτικοί ήταν αρχικά δασκάλες Δημοτικής η κ.Τασούλα Τοουλιά και η κ.Γεωργία Κασιουλή μέχρι το 1984.Μετά διορίστηκε εκεί η Νηπιαγωγός  κ.Κούλα Σωκράτους η οποία τον Γενάρη του 1991  βίωσε και την μετάβαση από το παλιό κτίριο στο καινούριο που είναι το υφιστάμενο σήμερα, το οποίο και συνορεύει με το Δημοτικό σχολείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να ετοιμαστούν τα σχέδια και να κτιστεί το σημερινό Νηπιαγωγείο,καθοριστική ήταν η συμβολή του κ.Γίαννη Δημητρίου πρώην κοινοτάρχη της Κισσόνεργας και του κ.Θέμου Δημητρίου που ήταν ο αρχιτέκτονας, ο οποίος έκανε τα σχέδια και επέβλεπε το έργο αφιλοκερδώς. Το  καινούριο νηπιαγωγείο λειτούργησε αρχικά με ένα δημόσιο τμήμα και ένα κοινοτικό. Μετά από μερικά χρόνια έγιναν και τα δυο τμήματα δημόσια.

Διευθύντριες/ουσες διετέλεσαν μέχρι σήμερα:

κ. Τασούλα Τοουλιά

κ. Γεωργία Κασιουλή

κ. Κούλλα Σωκράτους

κ. Bασιλική Σωτηρίου

κ. Άντρη Κωμοδρόμου

κ .Έλενα Φιλίππου

κ. Ελένη Παναγή

κ. Δωρίτα Ξενοφώντος

κ. Κατερίνα Κωνσταντίνου

κ. Ελένη Παπακυριάκου

 

Το υφιστάμενο  νηπιαγωγείο  αποτελείται από 2 αίθουσες  διδασκαλίας, ένα γραφείο διευθυντή, μια κουζίνα, τουαλέτα για τα παιδιά ,τουαλέτα για το προσωπικό και στεγασμένο, ανοιχτό προαύλιο χώρο. Έχει εξοπλιστεί και με μια λυόμενη αίθουσα που χρησιμοποιείται ως αίθουσα της ειδικής αγωγής και λογοθεραπείας.

Το Νηπιαγωγείο Κισσόνεργας αναγράφεται σε επίσημα έγγραφα και με το όνομα του Γεώργιου Μιχαήλ, ως ένδειξη τιμής στον αγωνιστή "Γεώργιο Μιχαήλ, ο οποίος έπεσε σε επίθεση εναντίον των Δυνάμεων ασφαλείας στις 12/03/1956, έξω απο το χωριό" (Κλέάνθης Ι. Βάκης, Η Κισσόνεργα ανα τους αιώνες 2007,σελ.118).

Σημαντική ήταν και παραμένει η συμβολή των Συνδέσμων Γονέων και του Κοινοτικού Συμβουλίου  στην σταδιακή ανακαίνιση  και στον εξοπλισμό του Νηπιαγωγείου σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Σύγχρονα  παιχνίδια εξωτερικού χώρου έχουν αντικαταστήσει τα παλΙά, έγιναν  στέγαστρα, αντικαταστάθηκαν τα παράθυρα και οι πόρτες με ηχομονωτικά υλικά και μπήκαν δάπεδα ασφαλείας σε παιχνίδια.

To 2018 έχει ζωγραφιστεί η πρόσοψη του σχολείου από τη ζωγράφο κ. Κατερίνα Φουκαρά.

Το σχολείο αποτελεί πλέον ένα όμορφο χώρο όπου μπορούν να εκπαιδεύονται τα παιδιά. Οι ανάγκες ωστόσο για βελτίωση των εκπαιδευτικών υποδομών είναι συνεχείς γι’ αυτό υπάρχουν και άλλα σχέδια για βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων αλλά και των πολυχώρων του σχολείου. Ευελπιστούμε ότι θα γίνουν και αυτά στο άμεσο μέλλον.

 

Βιβλιογραφία/Πηγές:

1.Σχολικό μητρώο Νηπιαγωγείου Κισσόνεργας

2.Φωτογραφικό υλικό Νηπιαγωγείου Κισσόνεργας

3.Η Κισσόνεργα ανα τους αιώνες 2003,Κλέάνθης Ι.Βάκης

Ψάχνοντας για  άλλες  γραπτές  πηγές  και πληροφορίες για το Νηπιαγωγείο Κισσόνεργας, δυστυχώς δεν βρέθηκαν καταγεγραμμένες σε κάποιο βιβλίο. Γι΄αυτό έγινε μια έρευνα και συλλογή πληροφοριών από προφορικές μαρτυρίες.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα όλους όσους μου έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες και προφορικές μαρτυρίες καθώς και  όσους με βοήθησαν να επικοινωνήσω με τις εκπαιδευτικούς που δούλεψαν στο ξεκίνημα της λειτουργίας του Νηπιαγωγείου Κισσόνεργας.

Προφορικές μαρτυρίες:

Τη  Διευθύντρια Νηπιαγωγείων, κ. Άντρη Κωμοδρόμου.

Τη Διευθύντρια Νηπιαγωγείων, κ. Κούλα Σωκράτους.

Τη βοηθό Διευθύντρια Δημοτικών, κ. Τασούλα Τοουλιά.

Τη Διευθύντρια  Δημοτικών, κ. Γεωργία Κασιουλή.

Τον κ.Γίαννη Κωμοδρόμο Γραμματέα Κοινοτικού Συμβουλίου Κισσόνεργας

Την κ. Γεωργία Πέτρου (κάτοικο του χωριού και γειτόνισσα του σημερινού Νηπιαγωγείου).

Τον κ. Νεόφυτο Ππόλο (Κάτοικο του χωριού).

Την βοηθό του νηπιαγωγείου, κ. Μάρω Αγαθοκλέους.

Τη νηπιαγωγό, κ. Ντία Αδάμου, μαθήτρια στο αρχικό νηπιαγωγείο της Κισσόνεργας.

Τη φιλόλογο, κ. Μαρία Πέτρου, μαθήτρια στο αρχικό νηπιαγωγείο Κισσόνεργας.

Έρευνα και καταγραφή: Ελένη Παπακυριάκου,  Μάρτιος 2020.